Tulostettavien PDF-kaavojen ohjeet

PDF kaavojen mukana tulee:

 • kaavan, joka on monitasoisena PDF tiedostona eli voit tulostaa vain oman kokosi.
 • kaavat sisältävät saumanvarat, jotka on merkitty erillisellä viivalla. Halutessasi voit leikata ne pois.
 • kaavat saattavat olla päällekkäin
 • kirjallinen ompeluohje
 • kuvallinen ompeluohje
 • leikkuusuunnitelma
 • kankaanmenekkilaskelmat
 • Tulostettavissa A4, A3 sekä A0 kokoisena

 

Monitasoinen PDF, jossa jokainen koko on omalla tasollaan:

Kaavat on pinottu päällekkäin niin, että jokainen koko omalla tasolla. Pystyt tulostamaan vain tarvitsemasi koon (tai koot). Monitasoisen PDF tiedostot eivät toimi mobiililaitteilla. Tarvitset käyttöösi tietokoneen. Mikäli tasot eivät näy / nykyinen ohjelma ei tue tasoja, lataa Acrobat reader ohjelma. Sen voit ladata ilmaiseksi täältä.

 

HUOM! Applen laitteet

Jotkut tietokoneet osaavat näyttää PDF kaavan esikatseluna. Tällöin kuitenkin tasoja ei voi valita, vaan kaikki koot näkyvät yhtenä hässäkkänä. Esim Applen laitteilla tarvitaan Adobe Acrobat reader ohjelma, jotta tasoja eli kokoja voidaan poistaa näkyvistä.

Sisältää saumanvarat
Kaavoissa on saumanvarat valmiina. Yleissaumanvarana on käytetty 7 mm. (Hattujen yleissaumanvara on 1 cm) Usein saumurin ompeleen leveys on 7 mm. Tarkista oman koneesi ommelleveys. Ompele tilkulle sauma ja mittaa ompeleen reunasta kankaan reunaan. Jos tämä mitta on eri kuin 7 mm, muuta käyttämämme saumanvarat vastaamaan omiasi.

Kaavoissa on usein eri variaatioita (lyhyemmät lahkeet, hihoissa eri pituuksia jne.) Näissä variaatioissa ei ole saumanvaraa valmiina. Vain isoimmassa variaatiossa on saumanvarat valmiina.

 

Kaavat saattavat olla päällekkäin
Tämä on siksi, että sinun ei tarvitse tulostaa eikä kasata montaa paperia ja kaavan kasaaminen onnistuu pienemmälläkin pöydällä. Säästetään samalla luonnonvaroja. Teipatun/liimatun kaavan säilyttäminen on kuitenkin vaikeampaa. Kun olet liimannut/teipannut sivut yhteen, jäljennä kaava kaavapaperille tms.

Tulostettavissa erikokoisille papereille:

 • A4
 • A3
 • A0

PDF-kaavat ja ohjeet toimitetaan heti sähköpostitse latauslinkkeinä, joita voi käyttää 5 kertaa ja ne ovat voimassa 30 päivää tilauksesta. Saat 3 eri kaavatiedostoa. Tiedostojen nimessä näkyy: kaavan nimi, kokotaulukon nimi sekä tulostuskoko.

Lisäksi saat ohjeet: kankaanmenekkiin ja -leikkaamiseen sekä ompeluun.

Alta löydät video-ohjeen kaavojen tulostukseen sekä kaavojen kasaamiseen. Lisäksi kirjalliset ohjeet tulostukseen.

Katso video
Katso video

Näin käytät monitasoista PDF tiedostoa:
Avaa se tiedosto, jonka kokoiselle paperille haluat kaavat tulostaa.

PDF ompelukaavojen tulostus
PDF ompelukaavojen eri koot on tasoilla
PDF ompelukaavojen tulostus

Tulosteiden kokoaminen:

Paperit tulostuvat yleensä järjestyksessä. Kokoa ne kokoamisjärjestysohjeen mukaiseen järjestykseen.

Voit joko teipata tai liimata paperit toisiinsa. Papereita ei tarvitse leikata. Kohdista kulmissa oleva Sarokin logo ehjäksi. Kohdistamisen helpottamiseksi papereissa on myös ruudukko.